Terra X Kostuum richtlijnen

Ga naar Terra X Startpagina 
Ga naar Terra X spelwereld

Ga naar Terra X kostuum richtlijnen
Ga naar Terra X laatste nieuws
Ga naar Terra X praktische informatie 
Ga naar Terra X personage maken
Ga naar Terra X foto's

Van deelnemers wordt verwacht dat de kleding van hun personage past binnen de spelwereld. Er is gigantisch veel ruimte in de spelwereld om verschillende inspiraties voor aankleding te gebruiken.

Als hulpmiddel hebben wij een Stijlbord (https://nl.pinterest.com/gnsevents/terra-x-stijlbord/). Ook staan er bij verschillende groeperingen stijl suggesties en zijn er veel afbeeldingen die ter inspiratie kunnen dienen. Iedere groepering en Gilde heeft een eigen stijl die op de betreffende pagina beschreven wordt. Dit zijn goede voorbeelden van hoe de Gildes eruit kunnen zien maar hoeven niet letterlijk gevolgd te worden. Ze dienen vooral ter inspiratie en als richtlijnen.

Omdat de Vervallen Wereld zoveel mogelijkheden biedt uit verschillende invalshoeken, leveren wij graag een aantal kaders die gelden. Er zijn een aantal dingen die niet toegestaan zijn op Terra X. Wij willen graag een duidelijk onderscheid maken tussen wat wel kan en wat niet. Een aantal van de kaders zijn stijlkeuzes vanuit de organisatie en een aantal hebben hun oorsprong in de spelwereld.

Wanneer je twijfelt of een kostuum(deel) wel of niet passend is in de Vervallen Wereld, of wanneer je bijzondere ideeën hebt die in principe door onderstaande kaders uitgesloten worden, neem dan contact op met de organisatie via This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , wij staan je graag te woord en denken graag mee!


De richtlijnen en kaders

Geen schone en nieuwe kleding, maar gedragen en verweerd
De Vervallen Wereld is voor alle inwoners zwaar en gevaarlijk en voor iedereen geldt een tekort aan de meeste grondstoffen. Dit heeft ook zijn weerslag op de kleding. Een kledingstuk gaat vaak noodgedwongen lang, soms zelfs generaties, mee en wordt niet weggegooid als het nog gerepareerd kan worden. Wij zien dus graag dat de kostuums van deelnemers duidelijk gedragen, verweerd en gerepareerd zijn. Dit is een bewuste stijlkeuze.

Geen heldere, felle kleuren, maar vaal en versleten
Kledingstukken worden heel lang gedragen, gerepareerd en hergebruikt. Een stuk stof is zo al snel jarenlang aan de harde elementen van de Vervallen Wereld ontbloot. Kleding wordt door de zon gebleekt, wordt vies door werk en strijd en kleur onttrekt na vaak genoeg wassen. Wij zien daarom graag dat kleding niet fel (nieuw) gekleurd is, maar vaal en versleten. Dit is een bewuste stijlkeuze

Metalen pantser is zeldzaam
verschillende pantserDe aarde is leeg en uitgeput, grondstoffen zijn heel zeldzaam en extreem kostbaar. Zelfs met de Mineurs die incidenteel nog een restje ijzererts of verroest Anciens schroot vinden is metalen uitrusting een uitzondering op de norm. Combatants hebben beschikking over kleine delen metalen pantser of bijvoorbeeld een handvol roestige staalplaatjes die zij op gewatteerde of leren kleding naaien. Volledige metalen uitrustingen zijn voor spelers niet toegestaan. Duidelijk herkenbaar middeleeuws pantser zien wij het liefst zo min mogelijk. Wel vind men nog vaak kleine stukjes, vaak onherkenbaar schroot. Deze worden dikwijls gebruikt ter versiering en zijn ook niet meer dan dat.

Moderne technologie en voorwerpen
Het Gilde Mineur vindt geregeld nog half-werkende Artefacten van de Anciens; veel vaker is het doorgeroest, stuk en haast onherkenbaar als iets dat ooit gewerkt heeft. Het is voor spelers niet toegestaan om zonder nadrukkelijke toestemming van de Verhaalleiding moderne (of futuristische) technologische attributen in hun kostuum te verwerken. Wat wij wel graag zien en graag willen aanmoedigen is het subtiele gebruik van kleine, kapotte vondsten van Anciens die in een kostuum verwerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan een ketting met wat roestige moeren, een klein stuk bijna onherkenbare bedrading als armband of een totaal verroest stuk metaal, oorspronkelijk uit een Anciens bouwwerk, als talisman aan een riem.

Historisch geïnspireerd, niet historisch
moderne materialenTerra X heeft met de Vervallen Wereld een unieke spelwereld met ook een eigen, unieke stijl. Natuurlijk mag er inspiratie gehaald worden uit verschillende periodes uit de geschiedenis, maar kostuums die zich daar volledig op richten zien wij liever niet. Een volledig correcte 10e eeuws viking kostuum is heel erg mooi, maar niet passend in de Vervallen Wereld! Qua technologische ontwikkeling is de Vervallen Wereld grotendeels middeleeuws; maar het is beslist niet de middeleeuwen.

Stereotype post-apocalypse kleding
Ondanks dat er inspiratie uit het post-apo genre gehaald mag worden en de invloeden van deze stijl zeker zichtbaar mogen zijn, is het niet de bedoeling dat deelnemers op Terra X in overduidelijke stereotype post-apo kostuums rondlopen. Dit valt ook samen met het volgende punt: het vermijden van moderne kleding. Veel gebruikte ‘clichés’ uit het post-apo genre zoals uitrusting van autobanden, beademingsapparatuur en moderne militaire uitrusting zijn niet toegestaan. Wat wij wel graag zien, zoals eerder genoemd, zijn onderdelen van modernere voorwerpen, bijna onherkenbaar en verwerkt in kleding/pantser/accessoires

Geen moderne kleding
In de Vervallen Wereld wordt nog wel eens iets gevonden van de mysterieuze tijd van de Anciens. Kleding uit die tijd is echter al eeuwen volledig vergaan. Spijkerbroeken, labjassen, militaire kleding etc. komen niet voor. Deelnemers mogen geen moderne kledingstukken in hun kostuum dragen. Wel mag er (subtiel!) naar gerefereerd worden in de vorm van de kleding.

Ga naar Terra X Startpagina 
Ga naar Terra X spelwereld

Ga naar Terra X kostuum richtlijnen
Ga naar Terra X laatste nieuws
Ga naar Terra X praktische informatie 
Ga naar Terra X personage maken
Ga naar Terra X foto's